Cristi Ganea a fost împrumutat de Athletic Bilbao la Numancia, în liga secundă spaniolă, iar încă o dată visul ca un român să devină un jucător important în Spania, mai trebuie să aștepte. Unul dintre fotbaliștii exponențiali ai Ligii 1 în momentul plecării a evoluat doar 67 de minute în tricoul lui Bilbao, dar eșecul lui este unul general pentru fotbalistul român, în ultimii ani.
Am analizat toate transferurile românilor din Liga 1, spre campionate din top 10, conform clasamentului coeficienților UEFA, în ultimele 3 sezoane. Majoritatea s-au finalizat cu eșecuri, iar concluzia este că fotbaliștii români nu au făcut față când au plecat din campionatul nostru într-o competiție superioară. Fotbalistul român nu se acomodează și face un pas în spate într-o perioadă scurtă de la plecarea din România. Este cedat la o formație mai slab cotată decât cea la care s-a transferat inițial, iar clubul care l-a achiziționat pierde bani, pentru că niciunul dintre ultimii plecați nu au fost vânduți „pe profit”.
Doar 5 din 19 au fost reținuți în lot după un sezon
Sunt 19 jucători plecați în ultimele 3 sezoane din România, în primele 10 campionate ale Europei: Spania, Anglia, Italia, Germania, Franța, Rusia, Portugalia, Belgia, Ucraina, Turcia. Chiar dacă nu s-au transferat la echipe de top, doar 5 dintre aceștiau au reușit să rămână la echipele unde au plecat din România. Este vorba de Răzvan Marin (Standard), românul care s-a acomodat cel mai bine și are cele mai multe minute bifate, Nedelcearu (UFA), Săpunaru și Silviu Lung (ambii la Kayserispor) sau Screciu, cu precizarea că acesta nu a bifat minute pentru Genk. În rest, toți ceilalți români plecați din Liga 1 în ultimele 3 sezoane au fost cedați. Majoritatea pe gratis sau pe sume mai mici decât cele pentru care au fost luați, la echipe mai slab cotate.
Românii joacă în medie în sub 50 la sută din meciuri
Faptul că, în general, jucătorii români nu fac față noilor echipe când merg într-un campionat din top 10 este dovedit și minutele jucate. În medie, aceștia au evoluat 1.565 de minute în primul sezon și la prima echipă, după plecarea din România. Dacă ne gândim că într-un sezon normal, o echipă joacă, în medie, spre 4000 de minute, evoluțiile românilor transferați recent înseamnă în medie, sub 50 la sută din totalul jocurilor.
Ce înseamnă „nu s-au acomodat”?
În majoritatea cazurilor când fotbaliștii români nu confirmă auzim explicația destul de vagă a lipsei acomodării. Această scuză ascunde probleme de ordin fizic, tactic sau mental. În cazul lui Cristi Ganea, jurnaliștii spanioli au ajuns la concluzia că are carențe tactice și este un jucător fără aptitudini defensive, cu toate că fusese achiziționat pentru a juca fundaș stânga.
Și Dorin Rotariu a simțit diferențe mari după transferul de la Dinamo, la FC Brugge. Acesta s-a plâns de probleme fizice și de agresivitate în teren, după contactul cu fotbalul belgian și tocmai aceste teste i-au făcut pe cei de acolo să renunțe la el.
Nici Stanciu nu s-a integrat la Anderlecht cum și-ar fi dorit belgienii să o facă cel mai scump transfer din istoria campionatului. Jurnaliștii locali au tras concluzia că acesta nu lucrează suficient de mult la antrenament și că nu a făcut față presiunii. Un alt caz este cel al lui Andrei Ivan, care a susținut că a jucat doar 82 de minute la FK Krasnodar, după transferul de la U Craiova, pentru că nu a fost pe placul antrenorului care prefera să se bazeze pe aceeași jucători.
Oricare ar fi motivele, concluzia tristă este că Liga 1 se dovedește, în general, incapabilă să producă fotbaliști pentru primele 10 campionate ale Europei. Am vândut în ultimele 3 sezoane doar 3 jucători în primele 5 competiții ale continentului (Ganea la Bilbao, Toșca la Betis și Ianis Hagi la Fiorentina), iar aceștia nu s-au putut impune. Ne „scoatem” cu transferurile în Rusia și Turcia, dar nici acolo românii nu au plecat la echipe de top, iar cluburile importante pot trage concluzia că fotbaliștii români nu reprezintă afaceri de succes, în acest moment.
Transferurile jucătorilor români, din Liga 1 spre campionate din top 10 european, în ultimele 3 sezoane:
Sezonul 2018-2019
Sezonul 2017-2018
Sezonul 2016-2017
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER